A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Részletek OK!

Funkcionális mozgásminta szűrés

Funkcionális Mozgásminta Szűrés

 
 • Mozogj jobban
 • Mozogj erősebben
 • Mozogj többet
 • Mozogj gyorsabban
 

Ha hiányzik az alapzat, amire a házat építhetnéd, akkor nem az az első dolgod, hogy elkezded felhúzni a falakat!

 

Ha észrevetted már, hogy sportolás közben fáj valamid, vagy éppen az edződ szólt, hogy valamit rosszul csinálsz, annak igenis komoly oka van. Mi lenne, ha megismernél egy olyan szűrőprogramot, amely rávilágít ezekre a gyenge láncszemekre és akár elindíthat egy olyan úton, amin enyhíthetőek a fájdalmak és növelhetőek a teljesítmények?

 
Mire szolgál az FMS mérés?
 
 • Segítségével ki lehet szűrni azokat a mozgásmintákat, amelyek hibásak
 • Nagyban csökkenthetőek a sérülések veszélyének a kockázata
 • Rávilágít a kétoldali aszimmetriák mértékére és különbségére
 • Kompenzációk feltérképzése
 
Mi az FMS előnye?
 
 • Gyors
 • Egyszerű
 • Objektív, összehasonlítható és mérhető
 • Kortól, nemtől, egészségi állapottól (többnyire) függetlenül elvégezhető
 • Sportolókra és „hétköznapi személyekre” is alkalmazható
 

Gray Cook és Lee Burton 1995-ben álltak elő ezzel a szűrőrendszerrel, amit FMS-nek neveztek el. A céljuk világos volt: egy olyan egyszerű és objektív rendszert alkotni, amellyel a gyógytornászoktól, a fizikoterapeutákig, egészen az edzőkig és sportoktatókig, mindenki egy nyelvet beszélhessen. Így segítve egymás megértését és a kommunikációt ahhoz, hogy aki beesik egy terembe, nyomban át lehessen ereszteni ezen a szűrőn, s világossá váljanak a mozgásmintáinak a gyenge pontjai. Azonosíthatóak így a limitációk, aszimmetriák, kompenzációk, amiket a testünk elkövet mozgás közben, amit az mért kliens nem is vesz észre adott esetben.

 

Ez nem egy diagnosztikai eszköz, hanem egy szűrőrendszer, amit alkalmazva, kikristályosodnak a gyenge láncszemek a mozgásban.

 
Hogy néz ki maga a mérés?
 

Légy sportoló vagy hétköznapi ember, mindenkinél egyaránt alkalmazható. A mérés során az FMS szakértő megvizsgál 7 alap mozgásmintát (guggolás, átlépés, kitörés, váll mobilitás, lábemelés, fekvőtámasz, rotációs stabilitás). Ezek végrehajtását egy objektív pontrendszer alapján pontozza (1, 2 vagy 3), és amennyiben szükséges, korrekciós stratégiát készít a mozgásminták kijavítására. Elég egy kényelmes ruha, amiben könnyedén tudsz mozogni. Bemelegítés nélkül kezdjük a szűrést, itt most nem az a cél, hogy a teljesítményed mérjük, hanem a mozgásmintáidat, hiszen egy automatizált, rögzült mozgást mérünk.

 

A mérés szerencsére nem becsapható (a kompetitív szellemű atléták miatt mindig van, aki próbálkozik minden úton-módon a lehető legjobb eredményt elérni, a mozgásmintáid feletti teljes tudatos kontroll nem megvalósítható. De törekedned sem kell rá, itt épp a problémák azonosítása a lényeg. Attól, hogy egy vagy több ilyet találunk, még nem leszel rosszabb ember, mint a felmérés előtt voltál. Csak tudatosabb, s a szakértő, meg a korrekciós terv segítségével megnyílik egy út előtted, hogy rendbe rakd önmagad. Az hogy ebben mennyire vagy maximalista, viszont már csak rajtad múlik.

 

Maga az FMS abszolút nem specifikus a mozgás fajtájára, hiszen a fundamentális mozgásminták mindenhol jelen vannak, akár csak sétálunk az utcán, akár épp a kedvenc sportunkat űzzük.

 

Amennyiben érdekel a szűrőprogram, jelentkezz e-mail-ben vagy személyesen időpont egyeztetés céljából, hisz egy felmérés maximálisan 40 percet vesz igénybe, kiértékeléssel együtt!

 

Oszd meg ismerőseiddel!

Hírlevél feliratkozás

Sokszor sokatoknak van kérdése edzéssel kapcsolatban. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből kaphass még több információt programjainkról, edzéseinkről.

feliratkozás
Kószfit Crossgym